Alçı Nasıl Yapılır ?
Bu soru evlerini kendi başlarına renove eden kişiler en çok sorduğu sorulardan biridir. Biz de bu yazımızda bu sorunuza en açık ve anlaşılır bir dilde cevap vermeye çalıştık. Alçı yapmak sanıldığı kadar zor bir iş değildir. Sadece biraz sabır ve kol gücü gerektirmektedir.
Ana Hatlarıyla Alçı Nasıl Yapılır?
Evde alçı sıvası belirli tekniklere dikkat edildiğinde kolayca yapılabilir sıva işlemlerindendir. Alçı sıva uygulaması genelde, tuğla veya taş duvar gibi kagir yüzeyler üstünü düzeltmek için uygulanan bir tekniktir. Alçı sıvası yapmadan önce, işlem yapılacak olan yer bir güzel temizlenir, toz ve kirler dikkatli bir şekilde temizlenir. Temiz bir yüzey elde edildikten sonra ikinci adım olarak kuru ve sıcak olan yüzeyler hafifçe ıslatılır. Yüzeylerde biraz pürüz olması tutunmayı arttırmak için idealdir. Çentikleme işlemi için keser tercih edilebilir. Daha sonra su, çimento ve kum karışımı ile yüzeye serpme işlemi uygulanır.
Eğer, daha öncesinde duvar yüzeyinde alçının tutmasına engel teşkil eden çatlak ve delik varsa bunlar alçı işlemi uygulanmadan düzeltilir. Duvarın birleştiği yerlerdeki çatlak risklerini önlemek için 30 cm genişliğinde olan sıva filesi birleşim yerini ortalayacak biçimde sıva harcı üzerine uygulanır. Mutlaka spatula yardımıyla alçıyı istenilen yüzeye düzgün bir şekilde uygulayın. Alçının iyi bir şekilde dağıldığına emin olun.
Ano çıtalarını 120 ve 200 cm aralıklarında sıva uygulanacak yerlere yapıştırmanız gerekir. Sıva profili dikkatli bir şekilde kesilir. Sıradaki adım olarak köşe profillerini teraziye alın. Daha sonra, harcı aşağıdan yukarıya olacak şekilde uygulayın. Duvar yüzeyi kapatmanın en iyi yöntemlerinden biridir. Aliminyum bıçak yardımıyla aşağıdan yukarıya olacak şekilde mastar ano çıtalarına bastırılarak çekmeniz gerekir. Eğer bıçağa fazla gelen sıva varsa mala yardımıyla üzerinden alın. Fazla alınan harcı yüzeyde kalan diğer boşlukları doldurmada kullanabilirsiniz
Sıradaki işlem mastarlamadır. Alçı sert bir hale geldikten sonra ano çıtaları yavaşça çıkarılır. Çıtalar çıktıktan sonra kalan boşluklar alçı ile doldurulur ve mala yardımıyla düzeltilir. Alçı iyice sertleştiği zaman pürüzlü kısımlar spatula ile düzeltilir. İç köşelerin düzeltilmesi işlemi iç köşe malası kullanılmalıdır. Fakat, duvarın diğer bölümleri için alçı rendesi kullanmanız gerekmektedir. Bu işlemleri uygulayarak yüzeyler düzgün bir şekilde alçı ile kaplanır.
Alçı Nasıl Yapılır? sorusuna cevap verdiğimizi umuyoruz. Şimdi dilerseniz alçı sıva uygularken nelere dikkat edileceğini inceleyelim.
Alçı Sıva Uygularken Nelere Dikkat Edilir?
Alçı sıva uygulaması yapılırken bazı hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Alçı sıva uygulamasında mutlaka dikkat edilmesi gereken temel materyalleri şu şekilde sıralayabiliriz:
· Alçı hazırlandıktan sonra nem ve oksijenden uzak tutulması gerekmektedir.
· Alçı işlemi yapılmadan önce alçının uygulanacağı yüzey mutlaka temizlenmiş olması gerekir. Yüzeyde bulunan kir ve kalıntılar iyice temizlenerek yüzey pürüzsüz hale getirilmelidir. Ayrıca varsa çatlaklar da giderilmelidir. Yüzeyin alçının daha iyi tutması için biraz pütürlü olması faydalı olur.
· Yüzeyler kuruysa mutlaka su ile ıslatılmalıdır.
·Yüzey boyalıysa, çentik atılması gerekir.
· Sıva işleminde çatlaklardan kaçınmak için farklı malzemelerin birleşim yerlerinin olduğu yerlere sıva filesi uygulanması faydalı olacaktır.
· Kalın bir alçı türü kullanılıyorsa ilk katın mastarlanmadan yapılması gerekir.
· Boya aşamasına geçmeden önce alçı sıva uygulanan bölgenin iyi bir şekilde kuruması gerekir. Alçı sıva yaş halinde ise kesinlikle boya aşamasına geçilmemelidir. Eğer yaş halde boya atılırsa yüzeylerde bazı kabarmalar olabilir. Bu açıdan alçı yapılan yüzeylerin iyice kuruması beklenmesi sağlıklı sonuç almak için önemlidir.
Alçı Sıva Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak alçı sıva çeşitleri 3 türe ayrılır. Bunlar sırasıyla şöyledir;
Perlitli sıva ve harçlar
Genel olarak bu tür alçı sıvaları ısı ve yalıtım özelliği açısında çoğaltılmış hazır sıva alçısıdır. İlk kat olarak kagir gibi yüzeylere dökülerek yapılırlar.
Saten sıva alçılar
İç mekanlardaki son kat alçının yapıldığı bölümdür. Kaba sıva, alçı levha, alçı sıva ile kaplı olan duvarlar ve kirli boyanmış yüzeylere uygulanan alçı türüdür. Bir tür boyaya başlamadan önce düzeltme alçısıdır diyebiliriz. Alt katmana kadar inmeye gerek kalmadan yüzeylere yakın yerlere yapılan alçı işlemidir.