Gün içinde saat 12:00'ye kadar verilen siparişler AYNI GÜN KARGODA ! !

Inverter Klima Ne Demek?

24-01-2022 01:48

Inverter Klima Kullanışlı mı?


Kısaca,  Inverter klimalar, kompresörlerdeki güç kaynağı frekansı ayarlaması sonucu ısıtma ve soğutma kapasitesi değişebilen klima anlamına gelmektedir. Türkçe kelime anlamı da "dönüştürücü klima" olan inverter klima, sıcağı ve soğuğu istediğiniz dereceye getirmek için ideal bir klima türüdür. Özellikle yaz sıcaklarında sıklıkla tercih edilen bu cihazlar, ayrıca ılıman iklime sahip bölgelerde dört mevsim de kullanılabilir. Üstelik bu klimaları sadece ofis ya da AVM gibi ortamlara değil, evlerinize de rahatlıkla yerleştirebilirsiniz, son derece kullanışlıdır. 



Bu şekilde dilediğiniz gibi ortamın ısısını ayarlayarak azami düzeyde konfor elde etmeniz çok kolaydır. Özetle, siz de evinize ya da bulunduğunuz diğer mekanlara bir inverter klima yerleştirerek sıcakta bunalmadan, soğukta ise üşümeden konforlu zaman geçirirsiniz. Bu yüzden bu klima türü son derece kullanışlıdır.



Inverter Klimalar Nasıl Çalışır?


Klima sahiplerinin merak ettiği bir diğer soru olan Inverter klima nasıl çalışır? Bu yazımızda bu soruya açıklık getirmeye çalışacağız.  Ancak ilk önce klimaların genel çalışma şeklinden bahsetmekte faydalı olacaktır. Klimalar, dizayn edilme amaçları olan bazı temel özellikleriyle genellikle iç mekanların ısısını istenilen noktaya getirmek için kullanılmaktadır.



Aslında klimaların çalışma prensipleri oldukça anlaşılabilirdir. Cihazların içinde belirli bir basınç altında bulunan sıvı halde bir akışkan vardır. Bu akışkan, öncelikle istenilen sıcaklığa gelene dek buharlaşır ve buhar halden tekrar sıvı hale dönüşür. Sıvı hale gelen havaya basınç yardımıyla ısı emdiriliyor ve bu sıvı, gaz faza dönüştürülüyor. Özetle, klimaların çalışma sistemlerinde sürekli bir dönüştürme durumu vardır. 


Aslında, Inverter klimalarda da durum pek farklı değildir. Dönüştürücü inverter klima özelliği, kompresörün çalışma hızından kaynaklanarak belli bir elektrik akımından destek alır ve daha sonra, klima, bulunduğu mekanın ısısını ayarladıktan sonra kompresörün biraz dinlenmesi lazımdır. İşte, tam da bu arada inverter sistem devreye girer ve cihazın motorunu en düşük çalışma seviyesine çekerek cihaza enerji tasarrufu yaptırır. Böylece inverter klimalar ortam ısısını ayarlarken düşük enerji sarfiyatı ile ekonomi dostu bir türdür. Inverter Klima Ne Demek? sorusunun cevabı ana hatları ile yukarıda yazıldığı şekildedir.





Inverter Klima Avantajları Nelerdir?


Inverter Klima Ne Demek? Sorusunun cevabını detaylı bir şekilde verdiğimize göre şimdi avantajlarını inceleyebiliriz. Yukarıda da belirtiği gibi çalışma prensibi, inverter klimaların diğer türlerden ayıran en önemli özelliği ekonomik olmasıdır. Inverter klimaların, sağladığı enerji tasarrufunun yanı sıra diğer pek çok avantajı mevcuttur. Aşağıda sıralanan maddeleri okuyarak Inverter klima faydaları konusunda daha detaylı bir bilgi sahibi olabilirsiniz.


• Gerektiği kadar ısıtma veya soğutma yaparak gereksiz enerji sarfiyatını engeller.

• Büyük odalar için idealdir.

• Sürekli açılıp kapanmaz.

• Sıcaklık dalgalanmalarının önüne geçer.

Sürekli açılıp kapanmaz.

Sağlıklıdır

• Çalışırken genellikle diğer çeşitlere kıyasla sessizdir.

• Hava kalitesini artırmaya yardımcı olur.

• Operasyon ve bakım ücretleri daha düşüktür.

• Ekolojiktir.

• Yüksek performans gösterir.

• Daha uzun ömürlüdür.

• Dehidrasyon ve ısı çarpmalarına karşı korur.

• Stabil bir yapıda çalışır.

• Frekans kontrolünün yanı sıra AC kapasitesi kontrolü de sağlar.


Inverter Klima ile Non-inverter Klima Arasındaki Fark Nedir?


Klimada inverter nedir, konusunu önceki kısımlarda, temel olarak kompresörün hız ayarlaması yoluyla cihazdaki soğutucu gaz akışı kontrol altında tutması olarak özetlemiştik.


İnverter klimalarda ortam sıcaklığı istenilen dereceye ulaştığında motor çalışma hızını otomatik olarak düşürür ve bu yolla sıcaklığı aynı seviyede tutar. Non-inverter klimalarda ise durum biraz daha farklıdır. Türkçe anlamıyla Inverter olmayan klima anlamına gelen non-inverter klimalar, bulundukları ortama sürekli aynı derecedeki havayı üfler ve mekan istenilen ısıya ulaştığında, otomatik olarak sistemi durdurur.


Fakat bu dalgalanma, odalarda sıcaklık ayarının düzensiz olmasına yol açmaktadır. Ayrıca klima, ortam sıcaklığını ayarlamak için sürekli yüksek hızda çalışır ve bu da cabası aşırı derece enerji tüketimine neden olur. Bu yüzden ekonomi dostu değillerdir. Fakat iyi tarafından bakmak gerekirse, non-inverter klimalar, çalışmaya başladıkları andan itibaren yüksek performans sergiledikleri için ortamı soğutmaları kısa zaman alır; fakat yine de elektrik enerjisi kullanım oranı yine de aynı oranda yüksek olacaktır. Özetlemek gerekirse, inverter klimalar gerek sağladıkları hava kalitesi, enerji ve zaman tasarrufu nedeniyle sıklıkla daha çok tercih edilmektedir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.