Gün içinde saat 12:00'ye kadar verilen siparişler AYNI GÜN KARGODA ! !

HDMI Kablo Ne İşe Yarar?

24-01-2022 01:54

HDMI Kablo Ne İşe Yarar? Pahalı mı? İnternette kısa bir aramayla bu sorunun ne kadar çok arandığını görebilirsiniz. Aslında, çoğu internet sayfasında bunun için detaylı cevaplar verilmişse de, verilen cevaplar bazen çok teknik olduğu için teknoloji ile fazla ilgilenmeyen kişilerin anlaması biraz zor olabiliyor. Bu sayfada siz değerli ziyaretçilerimiz için anlaşıcı bir dilde konuyu açıklamaya çalışacağız.


Genel tabiriyle, HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına (ör. "HD Ready" LCD televizyon) bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de kullanılmaya başlayan sistem günümüzde neredeyse her evde kullanılan bir alet türüdür. 


HDMI (High Definition Multimedia Interface), ses (audio) ve görüntü (video) verilerinin dijital olarak aktarılabilmesi için üretilen bir kablo türüdür ve fiyatı gayet ulaşılabilirdir.  HDMI, görüntünün yanı sıra ses aktarmada da kullanılabilir.


HDMI kablo nerelerde kullanılır?


HDMI Kablo Ne İşe Yarar? Bu sorunun bir diğer versiyonu ise HDMI kablonun nerede kullanıldığıdır. Açıklık getirmek gerekirse, HDMI kablo genel olarak dizüstü bilgisayarlarda, oyun konsollarında ve televizyonlarda kullanılır. Modeli basit olarak tanımlamak gerekirse, standart HDMI girişi olup, boyutu 13.9 x 4.45 mm'dir. Genel olarak video kayıt cihazlarında, DSLR kameralarda ve tabletlerde kullanılır. Standart Type A'ya göre boyutları çok küçük olup, boyutu 10.42 x 2.42 mm'dir.



HDMI Çeşitleri Nelerdir?


HDMI Kablo Ne İşe Yarar? Sorusundan sonra bir diğer en çok aranan HDMI başlığı ise HDMI çeşitlerinin neler olduğudur. HDMI çeşitleri kendi alanında Tip A, Tip B, Tip C, Tip D ve Tip E olarak 5’e ayrılmaktadır. Hepsinin kullanım nedeni aynıdır fakat kullanıldığı cihazlar olarak farklılık göstermektedir.


Bu türler arasında en çok kullanılan ve yaygın olan Tip-A’dır. 19 pin’li olup elektriksel olarak tek hatlı DVI-D ile çalışabilmektedir. Yaygın olarak piyasada bulunan HDMI kablolar bu tipte üretilmektedir.


Tip-B konnektör ise daha yüksek çözünürlüklü cihazlar için kullanılır. Örnek olarak (3200×2048) gibi ve 29 pin’lidir. Bu HDMI kabloların 4K desteği bulunmaktadır. 4K HMI kablo olarak da piyasada satılmaktadır. Özellikle TV modellerinin son derece gelişmesiyle beraber 4K HDMI kablo modelleri son derece popüler hale gelmiştir. Çift hatlı DVI-D ile çalışabilir.  


Tip-C ve Tip-D ise daha çok taşınabilir cihazlar için tasarlanmıştır. Bunlar mini HDMI olarak da bilinmektedir. Tip-E ise otomotiv donanım alanında kullanılan bir HDMI çeşididir.


HDMI Kabloları Ne Uzunlukta Olabilir? 


HDMI kablolar görüntü kalitesinde herhangi bir bozulma olmadan 15 metre uzunluğa kadar uzayabilirler. Fakat genellikle son satışları baz alındığında, en çok satılan kablo çeşitleri 1.5 mt ve 3 mt seviyesindedir.


HDMI Kablo Çeşitleri ve Özellikleri


Bir çok farklı türde HDMI kabloları vardır. En bilinen türler olarak, Standart HDMI, Yüksek Hızlı HDMI, Ethernetli Standart HDMI, Ethernetli Yüksek Hızlı HDMI, Standart Otomotiv HDMI, Ethernetli Yüksek Hızlı HDMI, Premium Yüksek Hızlı HDMI ve Ultra Yüksek Hızlı HDMI kablolarını örnek olarak verilebilir. Son olarak satışa sunulan Ultra Yüksek Hızlı HDMI kablolar ile 8K videonun da dahil olduğu oldukça yüksek bant veri genişliği sağlanır.


HDMI kablo alırken nelere dikkat edilmeli?


HDMI kablo çok kullanışlı olmakla beraber yine de alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hatalı üretim ya da rastgele seçilen bir kablo, istediğiniz performansı size vermeyebilir ya da çabuk bozulabilir. 


HDMI kablo alırken dikkat etmeniz gereken ilk özellik, birinci nesil eski HDMI kabloları olmaması lazımdır. Kablo üreten şirketler en başta kablolarının üzerine v1.1 veya v1.2 gibi sürüm numaraları yazardı. Bu kablolardan uzak durmanız gerekmektedir, nedeni ise yavaş ve performans açısından zayıf olmalarıdır.



HDMI kablo bağlantısı nasıl yapılır?


Bu işi yapmak son derece kolaydır ve hiçbir teknik bilgi gerektirmez. İlk önce TV'ye HDMI kablosunun bir girişini takmanız gerekir. Daha sonra, kablonun diğer ucunu da laptop'daki HDMI girişine takmanız gerekir. Eğer, Televizyonda 2 tane HDMI girişi varsa seçim HDMI 2 olarak yapmanız gerekir. Son adım olarak kumandadan Source tuşuna basarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


HDMI ARC ne demek?


HDMI ARC, televizyonunuz ve harici bir Ev Sinema Sistemi veya Soundbar arasındaki kablo sayısını daha aza düşürmek ve görüntü kirliliğini azaltmak amacıyla tasarlanmıştır. Ses sinyali, hem hoparlörlerden hem de hoparlörlere doğru hareket edebilme özelliğine sahip olduğundan, ses kalitesi problemi ve sinyal gecikmesi sorununu da ortadan kaldırır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.