Gün içinde saat 12:00'ye kadar verilen siparişler AYNI GÜN KARGODA ! !

Donmuş Su Borusu Nasıl Açılır?

27-01-2022 23:30

Donmuş Su Borusu Nasıl Açılır? Bu yazımızda özellikle kışın zorlu geçtiği bölgelerimizde yaşanan boru donması vakaları sonucu internette çok sık aranan bu soruya açık ve anlaşılabilir bir şekilde cevap vereceğiz. 


Türkiye 4 farklı mevsimi bünyesinde bulunduran nadide bir ülke. Dolayısı ile bazı ülkenin bölgeleri kış aylarında oldukça çetin soğuk hava koşulları ile karşı karşıya kalıyor. Bu sebeple kış aylarında yaşanan en tatsız olaylardan biri de donmuş boru vakalarıdır. 


Kış mevsimi her ne kadar kartpostallık manzaralar sunsa da maalesef dezavantajları da oluyor. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan donmuş boru vakaları günlük yaşamı maalesef olumsuz etkilemektedir. Özellikle evde çalışan ev hanımlarını bulaşık yaparken, duş alırken oldukça zorlayan donmuş borular, bazen çok can sıkıcı bir hal alabiliyor. 



Donmuş Su Borusu Nasıl Açılır?


Donmuş su boruları bazen son derece bezdirici olabilir. Bundan kurtulmanın bir çok yolu olsa da bazı durumlarda tesisatçılardan yardım almak en sağlıklı çözüm olabiliyor. Bu yazımızda vereceğimiz bazı ipuçları ile su borusu donunca ne yapılır gibi sorulara çözüm bulmanızda yardımcı olmaya çalışacağız. İlk olarak mutlaka bilmeniz gereken konu donan su borusunun hemen çözünmeyeceğini ve bazen bekleme sürecinin biraz can sıkıcı olduğunu bilmektir. Bunun nedeni donan su borusu hattının ne kadarının donmuş ne kadarının hala aktif olduğunu ilk etapta bilmek imkansızdır.


Suyun hacim olarak ne kadar su donmuş ise o kadar çok çaba göstermeniz gerekir. Maalesef bu beklemenin süreci bazen 1 gün bile sürebilmektedir. Bu tamamen dışarıdaki havanın soğukluğu ve içerideki basınçlı suyun hacmi ile ilgilidir. Donmuş Su Borusu Nasıl 

Açılır? Bu soru için birkaç çözüm önerisi vardır. 


Kaynak Makinesi İle Akım Vererek Donan Boruyu Açma


Donmuş Su Borusu Nasıl Açılır? Bu soruya önerilebilecek alternatif bir kaç çözüm vardır. Unutulmamalıdır ki bu yöntem sadece metal borulara uygulanabilir. Kaynak makinesi aynı hat üzerinde ana birleşim noktalarına tutturularak elektrik akımı verilir. Elektrik akımı ile ısınan metal borular zamanla donan su borularını gevşemeye başlar. Düşük amper ya da voltajla elektrik verilerek borudaki buzun eritildiği yöntemler de vardır fakat bu olay tehlikeli ve sonucu kestirilemeyen bir yöntemdir. Su borusunda donma çözülmesi için elektrik yöntemi denemektense su borusunun o halde kalması ve kendi kendine çözülmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır. Çünkü işin sonunda can kayıpları yaşanması muhtemeldir. Asla unutulmaması gereken tek husus su borusu donmasını engellemenin en radikal yolu, donmasını engellemek için baştan önlem almaktır.


Pürmüz İle Isıtarak Donan Su Borusunu Açma


Metal borularda genelde en çok tercih edilen yöntem pürmüz kullanılarak donan su borularının ısıtılmasıdır. Bu işlem için piknik tüplerine pürmüz başlığı takılarak donan su hattına alev tutulur. Bu yolla metal boruları ısıtarak donmuş sular yavaş yavaş erimeye başlar ve akışkan haline geri döner. Fakat unutulmamalıdır bu işlem sadece demir borular için geçerlidir, ancak günümüzde su tesisatlarında kullanılan borular çoğunlukla plastiktir. Bu nedenle pürmüz metodu kullanılması zararlı olabilir.


Düdüklü Tencere İle Donmuş Su Borularını Açma


Diğer bir metod ise düdüklü tencere ile açmaktır. Düdüklü tencereden çıkan buharı kullanarak donmuş su borusunu açmak mümkün olabilir. Zor ve uzun bir süreçtir fakat en azından tehlikesi yoktur. Bu işlemde yapılması gereken şey düdüklü tencerenin buhar çıkan kısmına bir hortum takılmalıdır. İkinci adım olarak, donmuş su borusuna en yakın musluklardan birinin ağzına hortumun diğer ucunu bağlayın. 



Boru içerisinde su donması çok problemi bir süreçtir. Ayrıca, donduktan sonra açması çok zahmetli bir işlemdir. Bu tür bir problemle karşılaşmamak için en baştan tesisatınız döşenirken dışarıdan çekilmemesine dikkat edilmelidir. Eğer başka bir yolu yoksa en azından mutlaka su borularının izolasyonu yapılmalıdır.



Donan su borusu vakaları hava sıcaklığının 2-3 derecenin altına inmesiyle baş gösterir. Donma esnasında genleşme meydana gelir ve bu da su sayacı ya da tesisatın herhangi bir bölgesine ciddi zarar verebilir.


Tuz İle Donan Su Borusu Çözme


Tuzun buzları erittiği bilimsel bir gerçektir. Peki tuzu donmuş su borusuna nasıl koyabiliriz?


Cevap gayet basit. Öncelikle, bir kap içerisine bol tuz ve su dökerek karıştırın, daha sonra borunun ağzına bir hortum bağlayın. Daha sonra bu hortumun diğer ucuna huni bağlanır ve huni içerisine hazırlanan tuzlu su dökülür. Bu şekilde tuzlu suyun buzları eritmesi beklenir. Bu işlem duruma göre periyodik olarak tekrarlanmalıdır. Bu işlem aynı şekilde sıcak su ile de yapılabilir.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.